2014. dec 04.

Árnyékos ünnepváró

írta: E_S
Árnyékos ünnepváró

Mint minden évben, idén is lesz karácsony. Úgy értem, hamarosan el fog jönni az a nap, amelyet így hívunk. A vallási jelentésén túl sok mindent jelenthet. A nem hívők számára is ünnep. Egy kis megnyugvás, békesség. Összabújás, beszélgetés a gyertya körül. Kicsit kevesebb zaj, több türelem, egy cseppnyi emberség.

Talán.

Már nem lehet úgy bekapcsolni a televíziót, hogy ne ömlene ránk az ünnepi dalok sokasága, nem mehetünk úgy el egy üzletbe, hogy ne noszogatnának vásárlásra a kirakott kellékek. Halomban áll a szaloncukor, dagi Mikulásokat kerülgetünk, akció akciót ér.

Ezeket látjuk, de van, amit nem látunk. Pontosabban sokan, akik szerencsésebb helyzetben vannak, nem látják. A legszerencsésebbek nem is hiszik el. Van olyan politikus, aki szerint "túlmisztifikálják a szegénységet".

Röpködnek a számok és a cáfolatok. A kormány és az ellenzék vitázik azon, valójában mennyi szegény van az országban. Egyáltalán, van-e szegény az országban.

Közeledik a karácsony.

A gyermekszegénység soha nem volt ilyen mértékű, mint most. Egész falvak élnek a legmélyebb nyomorban. Az ország (igen, az ország) 7 éves kor alatti gyermekeinek 42,4 százaléka él komoly nélkülözésben. 

Ha valaki a tényleges, vagy viszonylagos jólétből betéved egy olyan faluba, ahol a munkanélkülség csaknem 100%-os, az csodát láthat. Láthatja, hogy emberek élnek úgy ma, Magyarországon, hogy rongyokkal fűtenek. Alapvető létfeltételek nélkül, állat módjára "élnek".

Egyre gyakoribb, hogy macska, vagy kutyahús kerül az asztalra. 

Közel 3,5 millió ember él szegénységben. Különös gondolkodásúaknak jelzem: ennyi cigány NINCS az országban. 

Mondok példákat: anyám 83 éves. Ő, mint sokan a korosztályából úgynevezett "háztartásbeli" volt. Nevelte a gyerekeket, megtermelte a kertben a család szükségletét, gondoskodott a háztartásról, állatokat tartott. Lényegében önellátó gazdálkodást folytatott. Akinek (mint neki) nincs 20 év igazolt munkaviszonya, nem kap nyugdíjat. 15 ezer forint "méltányossági nyugdíjkiegészítést" kaphat. Mindkét térdében protézis, ezért kaphat közel 20 ezer forint fogyatékossági ellátást. A "szociális étkeztetés" minimum fizetendő összege napi 250 forint, plusz a szállítási díj, ami havi 5000 forint. Kérhető szociális gondozó segítsége, ez óránként minimum 180 forint. Idősotthonban való elhelyezés 87.600 forint, ebben az alap gyógyszerek vannak benne. Ezt vagy a gondozást igénylőnek, vagy egy családtagnak vállalnia kell. Az én anyám biztonságban van. Az az idős ember, akinek nincsen senkije, vagy nem tudják segíteni, mert nincs miből? Velük mi a helyzet?

Egy óvónő ismerősöm egyedül neveli a 3 gyermekét. A bevétele fizetés+családi pótlék+gyerektartás nem éri el a havi 150 ezer forintot. Évente egyszer tud egy dinnyét venni a gyerekeinek. Folyamatos csúszásban van a rezsiszámlákkal. A lakás lepusztul, mert nincs pénz a szükséges karbantartásra, felújításra. A zuhanytálca lyukas, a falak penészednek, mert beázik a tető. Ha a nagykamasz fiú megeszi a hűtőben talált 6 szelet olcsó parízert, az ismerősöm elsírja magát, mert a másik két gyereknek már csak üres kenyeret tud csomagolni.

Miért vállal gyereket az, aki nem tudja megfelelő módon eltartani? Mert 5-10-15 éve még el tudta tartani. 5-10-15 éve volt munkája. Tudta fizetni a lakás törlesztőjét. Most merre tovább?

Aktív korúak: Ha a megelőző 3 évben legalább 360 napig volt munkaviszonya, akkor jogosult az álláskeresési járadékra. Ennek időtartama attól függ, mennyi ideig volt munkaviszonya, minimum 36 maximum 90 napig jár a támogatás. Összege részben a keresetétől függ, de a minimálbért nem haladhatja meg. Ezután jön a foglalkoztatást helyettesítő támogatás (munkanélküli segély) 22.800 forint, egy családból egy segélyezett lehet. 

A munkanélküliek körülbelül 44,5 %-a jogosult valamilyen pénzbeli juttatásra: 10 %-uk álláskeresési járadékot kap, 34,5 % pedig szociális alapon kap támogatást. A maradék 55,5 %-nak semmiféle ellátás nem jár.

A közmunkáért maximum havi 50 ezer forint körüli összeg kapható. Jellemzőbb a 4-6 órás foglalkoztatás, 23-36 ezer forintért. Közmunka mellett nem jár egyéb támogatás.

A normál munkaerőpiacon is jellemző a részmunkaidős foglalkoztatás. A fizetések egy 4 órás munkaviszony esetén 40-45 ezer forintra tehetőek.

A közmunkások száma 200 ezer fő fölött van.

Beláthatatlan, mennyien tűntek el a rendszerből, akik nem láthatóak a statisztikákban és teljesen ellátás nélkül maradtak.

A statisztikák a munkavállalók közé sorolják a közmunkásokat, a rész-közmunkásokat (1 munkahelyre 2 munkavállaló), a 4 órás munkaviszonyban dolgozókat (1 munkahelyre 2 munkavállaló), mindazokat, akik akár csak 1 napot is dolgoztak az év folyamán és a külföldön dolgozók jókora részét.

A statisztika szépen kozmetikázott adatai mögött emberek éheznek.

Gyerekek éheznek. Rengeteg gyerek.

2013-ban magyarország 920.2 millió eurót fizetett be az Unió költségvetésebe.

2013-ban magyarország 5909.8 millió euró támogatást kapott az Unió költségvetéséből.

Miközben stadionok, szobrok, szökőkutak épülnek milliárdokért, óvodások összeverekszenek egy falat kenyéren. 

Miközben csillognak a drága ékszerek a közpénzből fizetett közszolgákon, idős emberek kénytelenek a szemétben élelmet keresni.

Miközben politikusok és hozzájuk közel álló rokonok, barátok családi összefogással százmilliós ingatlanokat vásárolnak, a kilakoltatott embereknek még a híd alatt sem szabad élniük, mert büntethető. Hiszen az a "köz" tulajdona.

Tilos hullott ágat gyűjteni. Megfagyni az otthonodban nem tilos.

Tilos közterületen hullott gyümölcsöt szedni.

Éhen halni nem tilos.

Tilos közterületen, életvitel-szerűen tartózkodni.

A Dunába ugrani nem tilos.

Az önkormányzatok (állítólag) informális utasítást kaptak (természetesen egy önkormányzati dolgozó sem meri vállalni az arcát, nevét) arra, hogy decemberben nem adhatnak ki engedélyt ételosztásra. A kormány nem akarja látni a kígyózó sorokat. Mert kínos. Tavaly is kínos volt. Most elméletileg ez megoldott, a kijelölt területeken. Gyakorlatilag nem tudni pontosan.

Az Alkotmány eltörlésével, az állam kötelezettsége a szociális biztonság megteremtésére, megszűnt. 

Az Alaptörvényben az állam törekszik ennek megteremtésére, de nem kötelessége. Ha sikerül, jó, ha nem sikerül...

A 3 év alatt kivezetni tervezett segélyek, a családi pótlék feltételekhez kötése becslések szerint 4-500 ezer gyermek minimális létfenntartását teszi zárójelbe.

A rendszeres szociális segély, a lakásfenntartási támogatás, az adósságkezelési támogatás az önkormányzatokhoz kerül. Kérdés, melyik önkormányzat minek alapján dönt a pénzek elosztásáról. Az is kérdés, lesz-e ezekre fedezet.

Dübörög a gazdaság, jól teljesítünk, kikérjük magunknak, megvédjük a függetlenségünket, tiszteletet követelünk.

A politikusoknak joga van a magánvagyonhoz, nem szabad nyíltan vagyont fitogtatni, mert az bosszantja a népet, a gyerekek fele azért nem reggelizik, mert ez a szokás a családban.

Oroszország a barátunk, Oroszország nem a barátunk. Az USA az ellenségünk, az USA nem az ellenségünk. 

Lesz Déli Áramlat, nem lesz. Lesz Paks II., nem lesz.

Mindenkinek lesz munkája...

Mindenkinek lesz fedél a feje felett...

Mindenki tovább tud tanulni...

Megvédjük a nyugdíjakat...

Senkit nem hagyunk az út szélén...

1 millió család él tényleges szegénységben. Család, nem fő!

100 óvodás korú kisgyermekből több, mint 42 gyermek nyomorban él, éhezik.

200 ezer ember él közmunkából. Vagy 200 ezer család?

A KSH 2010 óta nem ad ki adatokat arra vonatkozóan, hányan élnek minimálbérből.

2013-ban 1,376 milló (KSH adat) magyar család élt létminimum alatti összegből. Család, nem fő!

Adatok nincsenek a külföldön dolgozók létszámáról. Óvatos becslések szerint legalább 600 ezer ember él és dolgozik tartósan más országban. A határ melett élő ingázók száma nem ismert.

Orbán Viktor és csapata a budai Várba óhajt költözni. A költségekről csak találgatni lehet. A Vár rekonstrukciója meghaladja a 100 milliárd forintot. Ez még csak a felújítás, költözéssel ennek a többszörösére rúghat a beruházás.

Magyarország.

2014. december.

kontraszt.jpgFotó: lazarg.com

 

Szólj hozzá

társadalom szegénység munkanélküliség leszakadás kivándorlás szociális katasztrófa