2015. júl 30.

A tél, ami halált fog hozni

írta: E_S
A tél, ami halált fog hozni

A magyar reformok működnek! Így, egyszerűen. Még külön oldala is van ennek az ősi igazságnak, aminek (figyelem!) az a címe, hogy A Magyar Reformok Működnek. És tényleg!

Néhány napja a magyar egészségügyi rendszer keretein belül bevezettük a csináld magad mozgalmat. Ugyanis egy rokkantnyugdíjas férfi megoperálta önmagát, mert nem bírta tovább a fájdalmat és mert nem akart meghalni, sem elveszíteni a lábát. A sonline.hu-n megjelent cikk tanúsága szerint a férfi orvoshoz fordult, mert egy ér a combjában láthatóan kidagadt, komoly fájdalmai voltak és a láb vérellátása pangott. A kaposvári érsebészet adott is időpontot, mintegy három hónappal későbbre. A férfi nem tudta kivárni a szeptemberi dátumot. Felnyitotta a combján lévő eret és egy fecskendővel kiszívta a vért, vele egy nagyobb vérrögöt. Azóta jól van, a láb vérellátása megindult. Arra gondolok, micsoda őrült elkeseredettség kellett ehhez a házi műtéthez.

Arra is gondolok, hogy vajon bármelyik politikus (ide értve Orbántól Vonáig, Schiffertől Mesterházy Attiláig, Gyurcsánytól Semjénig, Tóbiástól Kövérig mindenkit) képes-e belegondolni abba, milyen helyzetbe és milyen lelkiállapotba kell kerülnie egy embernek ahhoz, hogy ilyet tegyen. Akinek nem gond megfizetni a magánorvost, vagy akinek eleve kiemelt ellátás jár és még egy csuklótöréshez (Hende Csaba) is mentőhelikopter rohan érte, az mennyire képes felmérni az országban és az egészségügyben fennálló borzasztó állapotokat? Szerintem semennyire. Ahogy annak az édesapának a dühét sem érthetik (szemtanúja voltam az esetnek), aki ököllel verte a körzeti orvos ajtaját, hogy az adjon valamit a tizenéves gyerekének. A kisfiúnak begyulladt a foga, az arca bedagadt, láza volt és iszonyú fájdalmai. A fogorvos három hét múlva tudta volna fogadni, a gyerek szenvedett, az édesapa tehetetlen volt. Hány ilyen eset van? Hány sokkal szörnyűbb eset van, amikor emberek szenvednek és halnak meg? Hányan vannak, akik el sem jutnak az orvoshoz, mert nincs biztosításuk? Hányan mondanak le a gyógyulás esélyéről azért, hogy ne adósítsák el teljesen a családjukat? Nem lenne itt az ideje annak, hogy a kormány nekifogjon az egészségügy átalakításának? Aki kórházba kerül, az eleve kiszolgáltatott. Akinek nincs lehetősége, nincs pénze magánorvoshoz menni, annak ez jut? A csináld magad? Jól van ez így? 

A Magyar Reformok Működnek! Például a kerítés-projekt is mennyire jól hasít. Csongrád megyében közel ötszáz munkanélkülit rendelt be a hivatal és aki fizikailag alkalmas, az megy kerítést építeni. Ha nem, akkor elveszíti a 22 800 forintot is, amiből eddig dőzsölt. Az illegális határátlépőkkel tenni kell valamit. Ezt normális ember nem vitatja. De a kerítésépítésen kívül mit tesz az ország? Nem kellene az unióban verni az asztalt? Mindenkinek. Kormánynak, ellenzéknek, aki csak él és mozog. Tárgyalni, ötletekkel, tervekkel bombázni őket, egyeztetni, megállapodni? Nem közös felelősség? Kormánypárt, ellenzéki pártok és az egész európai közösség felelőssége? Most jó idő van, de mi lesz néhány hónap múlva? Ha jön az ősz, aztán a tél? Arról lesz híres ez a jól teljesítő ország, hogy a kerítés tövében halomra pusztulnak a menekültek? A hidegben kihűlt, halott anyákról és csecsemőkről készült fotókat fogunk nézegetni? Akkor ki lesz a bűnös? Gyurcsány?

Az öntömjénező, populista baromságok helyett (minden oldalon!) nem ezzel kellene foglalkozni? A tízpercenként tartott sajtótájékoztatók, sorban kiadott közlemények helyett nem lenne fontosabb tenni valamit?

Ameddig Matolcsy festményeket vásárolgat milliárdokért, a kormány számolatlanul költi a közpénzt baromságokra, az egyik ellenzéki párt legnagyobb problémája az, hogy rohanvást népszavazást kezdeményezzen, addig a társadalom normálisabb része összefog, adományokat gyűjt, ételt, ruhát oszt a menekülteknek. Ebben a kormányzat annyiban vesz részt, hogy nagy erőkkel kivonulnak Szegedre az egészségügyi hatóság emberei és ellenőrzik, hogy van-e kézmosási lehetőség, megfelelő-e a higiénia és a hűtőszekrényeket tisztán tartják-e az önkéntesek. Távlati tervei is vannak a hatóságnak: azt is megvizsgálják majd, hogy az élelmiszer, amelyet az önkéntesek a menekülteknek biztosítanak, biztos forrásból származik-e és minden előírásnak megfelel-e. Szuper! Remélem, a NAV is kivonul és ellenőrzi, hogy a kiosztott kiflik után az önkéntesek befizettéke-e a 27 százalékos forgalmi adót.

A kormánynak az önfényezés, a hazugságok és a mohó harácsolás helyett tennie kellene a dolgát, mert holnap késő lesz. Az ellenzéki pártoknak szintén.

Szegeden, Budapesten és még sok városban a civilek bizonyították és bizonyítják naponta, hogy van normális, becsületes ember ebben az országban. A melldöngetős magyarkodás, a sárdobálás helyett teszik, amit ők tenni tudnak. A kérdésem már csak az: mi a büdös francot csinálnak a pártok, az egyházak, a minisztériumok és a poltikusok? Az összes oldali politikusok.

Négy hónap. Mindössze ennyi idő van.

Négy hónap és itt a tél.

A tél, ami halált fog hozni. 

roses.jpg

 

Szólj hozzá