2014. jan 21.

Hasadó anyag

írta: E_S
Hasadó anyag

A Világ ma reggel is szar hely.

Nem változott Orbán Viktor döntése, hogy összebútorozik Putyinnal.

Megkötötték az üzletet, mindenki csak nyer rajta. Putyin bevonul Európába, kiterjesztheti a befolyását. 

A Fidesz-közeli gazdasági érdekkörök soha nem látott összegű, megcsapolható forráshoz jutnak.

Mindezt ránk, az istenadta népre hivatkozva. Igaz is, fizetni nekünk kell majd. Nem csak azoknak, akik a Fidesz ellen szavaznak. Azoknak is, akik támogatják őket. Az ő unokáiknak is.

A megalománia újabb templomát, az atomerőművet Orbán meg akarja építeni.

Akkor is, ha ezer szakember kéri, gondolja át. Van idő, ne kapkodjon. Készítsenek tanulmányokat, beszéljenek róla, számoljanak. Talán nem ez a jó döntés. Talán más energiaforrás jobb lenne. Vagy talán más jobb feltételekkel építené meg. Várjunk, van még 3-5 év, ameddig lehet gondolkodni, ajánlatokat bekérni, szakembereket meghallgatni. Hiszen Paks 30 évig működik még.

Nem vár. A stadionok nem elégítik ki. Hatalmas, monumentális emlékművet akar. Hogy bekerüljön a történelemkönyvekbe, hogy mindenki emlékezzen rá.

A gyermekeinket, unokáinkat adósítja el egy elhamarkodott döntéssel.

Nem számít senki véleménye. Orbán döntött. Vagy ki tudhatja, ki döntött? A háttérben, a miniszterelnök árnyékából.

Valaki, aki számít a milliárdos megbízásokra. Valaki, akinek huszadrangú a kár, amit az ország népének ez a beruházás okozhat. Valaki, aki csak a biztosan neki jutó megbízás iszonyatosan magas összegét, az abból "magánosítható" jókora részt látja. Csak az érdekli, semmi más. Valaki, akinek a nevét mindenki pontosan tudja.

A Jobbik üdvözölte a döntést, támogatja azt.

Ez lehetne meglepő, mégsem az.

Akár sikerül leváltani az Orbán rezsimet, akár nem, az bizonyosnak látszik, hogy a mostani kétharmados többséget elbukják. 

Össze kell fogniuk valakivel. Koalíció kell. A Jobbik lesz a koalíciós partner.

Ha nem sikerül megdönteni a rezsimet, Fidesz-KDNP-Jobbik kormány vezeti majd ezt az országot.

Ha sikerül megdönteni, ők lesznek az ellenzék. Mégpedig nem csöndes ellenzék.

Ha igazak a hírek, miszerint újabb Fidesz győzelem esetén Orbán köztársasági elnök, Lázár miniszterelnök lesz, az azt jelenti, a fő oligarha nyíltan is átveszi a hatalmat. A jövendő miniszterelnök ugyanis az ő embere.

Ilyen lesz hát az ország, amiben élünk.

Nem szeretem a mostani ellenzéket sem. Hazugságokra épülő pártot nem lehet szeretni. Nem is kell. De most nincs más. Talán az, hogy csak egy sokszínű, sok résztvevőt összefogó erő győzhet, jobb, mintha egyedül a legnagyobb ellenzéki párt kerülhetne (adott esetben) kormányra. Az biztos, hogy rendrakással kell majd kezdeni. Nagyon-nagyon komoly rendrakással kívül és belül is.

Már elkezdődött a sárdobálás minden oldalról. 

Azt tudom, én miért a Fidesz ellen fogok szavazni.

Azt nehezen értem, hogy aki nem milliomos-milliárdos, miért fog a Fideszre szavazni. Hiszen ő is vergődik most, vélhetőleg. 

Egy posztomra reagáló Fidesz hívő adta meg a választ. Azt írta "Most végre mi uralkodhatunk a gyűlölt kisebbségen!"

Ez tehát a nagy titok. Azt hiteti el a kormány a híveivel, hogy hatalmuk van. Uralkodnak. Döntenek. Ők, a kisemberek.

Okos. Szinte semmibe nem kerül. Csak meg kell találni azokat, akik eléggé lusták, vagy ostobák maguktól gondolkodni. Akik a "Nagyvezér" szavára harcba indulnak, akik bevesznek bármit, elhisznek mindent, csak uralkodhassanak. Rajtunk, gyűlölt ellenzéken.  

Szörnyű ez. Szörnyű látni a harcba induló csapatokat. Azokat az idős embereket, akik koruk okán a múlt rendszerből jöttek és nem bele születtek, hanem létrehozták azt. Vagy csak éltek benne, mert választásuk nem is volt. 

De azt nekem senki ne mondja, hogy a szellemi honvédők, a békemenetelők, polgári körök, professzorok köre, nőmozgalmak, isten tudja mik tagjai mind ellenállók voltak! Azoknak az embereknek a párt tagkönyveiből meg lehetne tölteni a felcsúti stadiont.

Uralkodni akarnak. Rajtam, rajtad, a gyerekeinken. Holott élnünk kellene. Dolgozni. Fejlődni. Színházba járni. Olvasni. Beszélgetni. Együtt.

Gondolkodni kellene. Felismerni, hogy a gyűlölt Unió finanszírozza ma az ország beruházásinak döntő, 90% feletti részét. Ezért van még munkája annak, akinek van. 

Orbán elhitette a híveivel, hogy Európa ellenség. Vezeti a népét, jókora kanyarral vissza, Orosz befolyás alá. Ők pedig boldog mosollyal hiszik, hogy ez a jó. Hogy nem kell demokrácia, nem kell fejlődés, nem kell szabadság.

Ismételgetik a szlogeneket. "Bukott baloldal!". A Fidesz kétszer bukott választást.

"Nyolc év alatt bizonyíthattak volna!" A Fidesznek is nyolc éve volt.

Hihetetlen, hogy nem hajlandóak felismerni: sokkal több ember él nyomorban, kilátástalan, reménytelen helyzetben, mint akár csak öt éve.

Nem akarják elhinni, hogy aki ma kormányváltást akar, az nem az MSZP-t akarja. Egyszerűen nincs más alternatíva, csak az ellenzéki pártok együttesen változtathatnak a dolgokon. Aki ma kormányváltást akar, az nem akar soha többé olyan rendszert, amelyben egyetlen párt, egyetlen érdekcsoport, egyetlen ember dönt tízmillió sorsáról. Többé nem kap ilyen hatalmat senki.

Én is gyűlölöm, hogy a rossz és a pusztítóan kártékony közül kell választanom. Szeretnék nem valaki ellen, hanem mellett voksolni. Szeretnék a jó és a jobb közül választani. Most nem lehet. Talán hamarosan ez is bekövetkezik.

Ők ezt nem hiszik el. Orbánnak hisznek.

Uralkodni akarnak. Fognak is. Na, nem a békemenetelők, honvédők. Ők pont olyan senkik lesznek, mint most. 

Uralkodni azok fognak, akik őket mozgatják. Amikor majd szükség lesz rájuk, megszólal újra a trombita és mennek védeni, akit kell. Ha mondanád, nem hinnének neked. Nem veszik észre, hogy kihasználják, becsapják őket. 

Az ember önmagának tud igazán hatékonyan hazudni.

Jó lenne hinni, hogy ez a hataloméhes, mohó és telhetetlen társaság mégsem annyira egységes. Hogy meg lehet repeszteni, szét lehet morzsolni.

Ki fog derülni hamarosan. Megtudjuk, hogy a hasadóanyag, vagy a hasadó anyag győz-e.

honvédő.jpg   Fotó: Lázár Gergő

Szólj hozzá