2014. júl 05.

Köszöntenek a levesbe menők!

írta: E_S
Köszöntenek a levesbe menők!

Van egy olvasó, Brian, aki alkalmanként hozzászól a blogom bizonyos posztjaihoz. Többnyire nem értünk egyet, vitatkozunk is, ami szerintem jó dolog. Helyeslésből nincs fejlődés, vitázni jó, hiszen arra inspiráljuk egymást, ki-ki gondolja át a nézeteit. Azt gondolom, profitálni a vélemények ütköztetéséből lehet.

Most azonban nem a szokott felületen válaszolok, mert számomra ez a vita sokkal messzebbre visz, mint amit néhány sor jelenthet.

Brian olyan nekem, mint az a bizonyos állatorvosi ló. Önmagában megtestesíti mindazt, ami ellen ágálok.

Íme, itt a véleménye egy posztról, amit nemrégiben írtam.

"Nu, lelkesen nekikezdtem, hogy elolvasom az írásodat. Felvillant a szemem, hogy .....na, még tényleg teszel már valamit a siránkozáson, uszításon kívül! Erre fel, mibe botlok? Egy, az eddigiektől is silányabb nyálverésbe.......nem bírtam végigolvasni! Egy tizenéves, fékezett habzású is tisztábban látja a folyamatokat, mint te! Ennyi erővel az ellen is lázadhatnál, hogy miért fúj a szél.....vagy , hogy miért nem! Olyan emberi tulajdonságokon csodálkozol, értetlenkedsz fölötte, ami teljesen természetes. Na, jó...egy tini-nek új és nem érti....de az érettebb korosztálynak azért illene tudni, hogy így működik a világ...meg benne az ember! Minden korban, minden országban a politikai elit megszedi....megszedte magát! Legyen az király, vagy demokratikusan megválasztott vezető! Nem értem, hogy mit forszírozod azt a diktatúra szót! Miben nyilvánul meg számodra a "diktatúra"??? Szerinted, egy törvényesen megválasztott politikai vezető, kikkel vegye magát körül??? Az ellenségeivel?? Persze, hogy a hozzá lojális embereket gyűjti maga köré.....különben az ellenlábasai, a hatalomra éhes vetélytársai ízekre szednék! Gondolod, hogy van a világon olyan politikai elit, aki az állami beruházásokat kiengedi a keze közül??? Vagy a politikai ellenfeleinek teret enged.......ugyan már!!! Ne legyél már naiv.... ! Egyszerűen arról van szó, hogy nem szimpatikus neked a Viktor! Akkor viszont azt írd le! Az előtt meghajlok! Az is természetes, hogy nem lehet mindenkinek szimpi egy államfő! Amitől a szőr feláll a hátamon, az az, hogy a politikát.....mint olyat, úgy állítod be, mintha csak Magyarországon lennének ilyen jelenségek. A beszűkült tudatúak, el is hiszik ezt neked. Valahogy rokon vonást érzek azzal az elmélettel, hogy ha a gyerek egyest kap rendszeresen, akkor sikertelenné, rossz tanulóvá válik, de az elfogult szülő a tanárt, meg az oktatási rendszert hibáztatja....mert a tanár nem szimpatikus neki! Te most úgy hibáztatod a mai magyar politikai vezetést, mint ha az összes nyomorúságról ők tehetnének, vagy legalább is, nem tesznek semmit arra vonatkozólag, hogy megszűnjön a nyomorúság! Gondolod, hogy létezik olyan ember a földön, aki megtudná szüntetni a szegénységet....a mai keleti blokk országaiban??? Elárulom neked a titkot......nincs a földön jelenleg olyan ember......ne is álltasd vele magad!  (bocs....kicsit hosszú lett)"

Nem a hozzászólással van gondom, nem is annak stílusával, hiszen azt adjuk, amit adni tudunk. Önmagunkat.

A gondolatiság az, ami nem tetszik. Torz logikának érzem, hogy a politika mindent és mindenkit eltipró működését normális, természetes dolognak fogadjuk el és ebből kiindulva eszünkbe sem jut tenni, szólni ellene.

Nem jó, hiszen bármennyire természetes a politika önmagában való önzése, a társadalom, annak tagjai kell, hogy befolyásolják, akár ki is kényszerítsék azt, hogy értük, az ő érdekükben történjenek a dolgok. Ha ez nem így van, hanem próbáljuk függetleníteni magunkat a politikától, mondván: ő teszi a maga dolgát, én meg tojok rá és megvalósítom önmagamat, az éppen a torzulást segíti és stabilizálja a hibás működést.

Nem arról van szó, hogy "nem szimpatikus nekem a Viktor". Konkrétan ívesen szarok a Viktorra, hiszen magánemberként nem ismerem, politikusként semmire nem tartom. Nekem édesmindegy, a Viktor, a Lajos, a Mari, a Teri, vagy a Dezső irányítja-e az országot, ha jól csinálja. A jó pedig nem azt jelenti, hogy neki és baráti körének jó, hanem hogy nekem, a szüleimnek, a gyerekeimnek, a szomszédomnak jó. Elfogadható.

Beteg az a kormány, amely ahelyett, hogy mindenki érdekeit képviselné (igen, még azokét is, akik nem rá szavaztak!), a klientúrája meggazdagodása érdekében kifosztja az országot és aki hangot ad nemtetszésének, azt kitagadja a nemzetből. Hibás, torz, gennyes az ilyen kormány. A Viktor kormánya is. Ez pedig nem a politika, mint olyan bűne, hanem az embereké.

Azoké, akik hatalom, pénz, egzisztencia reményében gondolkodás nélkül szavaznak meg olyan törvényeket, amelyek kárt okoznak akár morálisan, akár anyagilag.

Azok hibája is, akik még csak tenni sem akarnak ellene és próbálják megmagyarázni, hogy ez a dolgok rendje.

Hát nem ez a dolgok rendje! Ha Németországban így működne a hatalom, akkor az az ország is a gödör alján ülne, szorosan mellettünk. Ők sem tudnának fejlődni, ott sem lenne munka, nem lennének lehetőségek és sem Brian, sem más nem tudná ott megteremteni azt az anyagi biztonságot, amit itthon nem tudott megvalósítani.

Bármely normális országban elsöpörné a népharag az olyan megélhetési politikusokat, akik nálunk vígan élősködnek.

"...... nincs már országhatár!! Tagja vagyok egy birodalomnak.....ott dolgozok, élek benne, ahol sikerül fogást találnom rajta! Hiába verem a seggemet a földhöz....Biharban, hogy én itt akarok megélni....... ez a világon senkit nem érdekel. A természetben is olyan minden élőlény....amelyik életképes, hogy oda megy élni, ahol biztosítottak az életfeltételek! Amelyik nem tudja ezt....vagyis nem tud alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, na annak meszeltek!"

Azért nincs már országhatár, mert emberek (politikusok is) azt akarták, hogy ez az ország is csatlakozzon az Unióhoz, tettek érte, dolgoztak azért, hogy ne legyen határ. Ha ez nem így történt volna, akkor kedves Brian, most bizony Biharban verhetnéd a segged a földhöz, öt évente kapnál néhány dollárt és engedélyt, hogy Németországba utazhass csodálkozni. Vannak azonban olyan emberek az országban, akik valamiért nem tudnak elmenni. Vagy a koruk, vagy bármi egyéb ok miatt képtelenek kitörni a szegénységből.

A szegénység, a nincstelenségnek ez a mértéke távolról sem természetes, még Európa ezen részén sem. Megszüntetni egyik napról a másikra nem lehet, de enyhíteni, tenni ellene lehet és kell is.

"Persze, abban igaza van, hogy a politikai elit megszedi magát......na, de ez a természetes tulajdonsága az embernek.....! Ez tény, de nincs mit tenni ellene. Lehet ellene lázadni, de attól még mindig így lesz. Legfeljebb, ha a népharag elsöpör valami garnitúrát......akkor jön egy másik rablóbanda a helyükre. Én utoljára tizenévesen (ami nem most volt) agyaltam a világ igazságtalanságain, aztán rá kellett jönnöm, hogy nem lehet ellene tenni! Egyetlen dolog, amit tehet az ember, aki tud, képes rá....belemélyeszti a körmeit az élet húsába.....a többi meg ....megy a levesbe! Na, most az a helyzet, hogy a levesbe menőknek....ezek az írások adnak egy kis hamis kielégülést......hogy valaki legalább jól megaszondta nekik!!!"

Igen, nagyjából ez a bajok gyökere.

Elfogadni a mindenkori politika gennyességét, önmagunkba zárkózva nem törődni semmivel, csak a saját boldogulásunkkal. Pontosan ettől a mentalitástól erősödik az a torz rendszer, amely sok embert szegénységbe dönt, sokat pedig elüldöz ebből az országból.

A természetes szelekció működik az állatvilágban, de mi emberek vagyunk.

Legalábbis szeretném azt hinni, hogy azok vagyunk.

brian.jpg

Szólj hozzá