2015. feb 02.

Ma, mikor sorra jöttek a banktól az sms-ek reggel óta,már sírtunk a férjemmel

írta: E_S
Ma, mikor sorra jöttek a banktól az sms-ek reggel óta,már sírtunk a férjemmel

Van, amikor nagyon jó érzés embernek lenni. Mint most is.

Tudom, hogy sokan, sokszor segítünk azokon a társainkon, akik bajban vannak. Egy kis pénzzel, azzal, hogy a bevásárlókocsit (benne a százassal) átadjuk. Azzal, hogy megveszünk egy csokor virágot a nénitől akkor is, amikor nem ezt választanánk, talán nem is túl szép csokor, de megvesszük. Vásárláskor betesszük a kiló cukrot, a szárazbabot, a tésztát, valamit a gyűjtőkocsiba. Segítünk, amikor a használt ruhát, bútort, edényt továbbadjuk. Nem tudjuk sokszor, hogy hová, kihez kerül az adomány. Nem tudhatjuk, jó helyre kerül, vagy visszaél valaki a jószándékunkkal. 

Most azonban arca van, neve van annak, akihez a segítség máris elért.

Viktornak hívják, Majának és Istvánnak. Viktor az a fiú, aki érettségi előtt áll. A szülei betegen, nyomorultul, de kiböjtölték azt, hogy elvégezhesse a gimnáziumot. A gimnáziumot, aminek az igazgatóját így, ismeretlenül sem kedveltem meg.

Részlet Maja korábbi leveléből:

"A ruhák is nagyon jól jönnek,hisz azokra legalább nem kell pénzt kiadni. Viszont vészesen közeleg a bankett( február 24-én lesz) Itt a gyerekek a ballagósok több táncot mutatnak be. Ide kell a fekete öltöny, a fekete fűzős cipő, és a piros nyakkendő, amit az iskola vett meg, hogy ne legyenek még árnyalatnyi különbségek sem a gyerekeknél. A héten mondta pont a gyerek, hogy lesz egy meglepetés tánc,amire viszont fekete rövid ujjú inget kell venni. Azt hittem felrobbanok. Már az is nagy teher volt, hogy szeptember óta minden héten a tánctanárnak 1000ft-ot kell fizetni. A nyakkendőt február 20-ig kell kifizetnünk. A legolcsóbb öltöny, ami jó a gyerekre 30.000ft. Igaz,nem nagyon elegáns, de fekete és ez volt a követelmény. Néztem fekete fűzős cipőt is, de a legolcsóbb a kínaiaknál 3000ft. Ráadásul ezek olyan minőségűek, hogy örülhetek ha az érettségi végéig kibírják. Megkérdeztem az igazgató urat, hogy mi van akkor, ha én nem tudom kifizetni ezeket a kötelező kiadásokat. Azt mondta, hogy akkor nem táncolhat a gyerek a banketten,nem mehet az After partira, Már ez is mélyen megrázta Viktort, de azt mondta, hogy ha nincs pénzünk öltönyre, akkor nem táncol. Ezzel viszont kiszúrunk a táncpartnerével is,mert a kislány is ballag, és nem lesz párja. A legnagyobb pofonvágás viszont az volt,mikor közölte az igazgató úr, hogy ha a gyereknek nem lesz öltönye a ballagásra sem és az érettségire sem, akkor nem ballaghat és nem is érettségizhet. Oda a 4 év éhezés, spórolás, hiába vállaltam,hogy akár hetente is kijöjjön az epilepsziám,csak ne kelljen kifizetnünk azt a majd 25.000ft-ot amibe a gyógyszereim kerültek. 4 évig szinte nem ettünk főtt ételt. A gyerek 4 évig többször ment be éhesen, de bement,mert leakart érettségizni. Több Angol nyelvversenyt megnyert az iskolának. Már 11. osztályban előérettségizett kitűnővel. Ezért is lenne nagyon fontos az érettségi,mert akkor nyáron dolgozna a gyerek és össze tudna annyi pénzt talán szedni, hogy hivatalosan is vállalhasson korrepetálást.Ehhez az kell, hogy letegye a felsőfokú Angol nyelvvizsgát. Ebben bíztunk a férjemmel eddig, hogy Szeged egyetemi város, biztos lesznek olyanok akik diploma előtt állnak és szükségük lesz angol korrepetitorra." 

Viktornak nagyon korán, egy éven belül a maga lábára kell állnia. Most esélyt kapott erre. Tőletek.

"Ezeken a nagyon kedves és jólelkű embereken kívül még 5 ember van akik erre a hétre ígértek csomagot,vagy pénzt. Ezen kívül van egy Új- Zélandról írt hölgy, aki már próbált nekünk pénzt átutalni de az IBAN számla számunk kell hozzá. Mivel mi nem tudtuk eddig, hogy ezt a számot ki lehet-e adni így csak ma írtam meg a hölgynek ezt a számot. Tudod nem ismerjük a banki szokásokat,így nem mertük egyből megírni neki,mert féltünk ne hogy ebből baj legyen,mert ez esetleg banki tiltás alatt áll ezt a számot kiadni,vagy valami állam sértést ne hogy elkövessünk. Ma reggel beszélt a férjem egy olyan emberrel aki ismeri a banki feltételeket és ő mondta, hogy nyugodtan adjuk ki a számunkat,mert ez kell ahhoz, hogy külföldről tudjanak Magyarországra pénzt átutalni. Ez nem a bank megsértése, ez kötelező a feladónak tudni. Így még ő is fog segíteni.Egy hölgy megígérte, hogy fizeti az internetet rendszeresen. Annyira boldogok vagyunk,el sem hiszed. Ma, mikor sorra jöttek a banktól az sms-ek reggel óta,már sírtunk a férjemmel. . .Vissza tudjuk kapcsoltatni az internetet,legalább addig ameddig a gyerek leérettségizik. Ez nagyon fontos neki a tanuláshoz....Egy számlát kell előre kifizetni+ 5000ft. Ez kijön 12.000ft-ból. A kábeltévét nem köttetjük vissza,csak a netet. Még az a szerencsénk,hogy nem kikapcsoltattuk,csak szüneteltettük a szolgáltatást,így nem kell a vissza kapcsolási díjért fizetnünk. 2 számítógépünk volt és az egyiket adtuk csak el.Szerencsére a jobbik maradt meg. Ez bőven elég az egész családnak. Nagyon de nagyon szépen köszönöm az eddigi segítséget is. Remélem egyszer majd valamivel vissza hálálhatom. Ha majd lesz megint internetünk akkor esetleg tudok neked valamiben segíteni. Majd megírod ha tudok,esetleg a blogodhoz valami segítséget nyújtani Egész nap itthon vagyok, nem megyek szinte sehova,így ráérek. További szép napot és add átt kérlek a jó embereknek az egész családom nevében hálánkat. Lehet, hogy unod már mikor a telefonban túl sokat beszélek,de annyira szokatlan nekem,hogy valaki ennyire segítőkész. Egyszerűen úgy érzem képtelen vagyok kifejezni azt az érzést ami bennem van mikor veled beszélek. Köszönöm türelmed, további szép napot,Maja!"
Többször beszéltem ma Majával, ugyanis megvettem Viktornak az öltönyt és a méretre igazításhoz szükségem volt adatokra. Ágyból ugrasztottam ki, mert napközben nem fűtenek, inkább fekszik jól betakargatva.
Tehát lesz öltöny. Fekete és elegáns, az üzletvezetővel közös projektként. Amikor megtudta, miért nem az öltöny reménybeli tulajdonosával megyek vásárolni, a vételár felét és a méretre igazítást átvállalta. Ismeretlenül. 
Új tudásomat meg is osztom, ha valaki szintén kaszáspók-alkatú és van megunt nadrágja: deréktól az aljáig 113 cm. a nadrághossz. Jelenleg "bokalengető" divatot követ a fiatalember. :D
Megbeszéltem Majával, hogy kiváltja a régen nem szedett gyógyszereit, mert heti rendszerességgel kap rohamokat és a fizikai, pszichikai állapota folyamatosan romlik.
A segítségeteknek köszönhetően úgy tűnik, összejön a pénz a nyelvvizsgára és talán tudnak a szülők egy kis tartalékot képezni az iskolakezdésre, bérletre, tankönyvekre. Nem tudjuk most sem, mit alapozunk meg a segítséggel. Remélni tudjuk, hogy ennyi gyötrelem megedzi és jó emberré teszi Viktort. Ki tudja, talán majd az ő gyereke lesz az, aki feltalálja a nátha ellenszerét. Nem tudjuk. Én sem tudom, de azt tudom: nagyon jó érzés Rátok gondolni.
Nem merem a teljes neveket kiírni, de talán így nem hozok senkit kínos, vagy nemszeretem helyzetbe.
Köszönöm 
....Zsófia Magdi, Judit, Ilona dr. és Dr... Ica és Gyula, Csaba, Éva, Attila és neje, Zsanett, Gyula Lajos, Andrea Julianna, Csaba János és neje, Géza András és (bocsánat) Pálné és köszönöm a Gépnarancsnak.
Nem szeretném, ha azt gondolnátok, hogy csak kérni tudok, adni nem. Két csomag áll rajtra készen, cipőkkel, ruhákkal, némi kis élelmiszerrel megtömve, már csak az öltönyt várom és útra indítom őket.
Tudom, többen csomagot terveztek küldeni, mások gyűjtést szerveznek a munkahelyükön. Mindenkinek, aki már segített és aki segíteni fog még, őszinte szívvel köszönöm Maja nevében és a magam nevében is.
Most olyan érzésem van, hogy lett egy hatalmas családom. Pedig az eredeti sem kicsi.
Köszönöm nektek az emberséget.
Edgar
virag.jpgFotó: lazarg.com

 

Szólj hozzá

jövő segítség bank emberség