2015. feb 23.

Nem Fidesz, csak egy ócska kormány

írta: E_S
Nem Fidesz, csak egy ócska kormány

"Győztünk!" - "Nincs jelentősége."

A veszprémi választásokat a következő napoban, hetekben számtalanszor fogják elemezni szakemberek, amatőrök, boldog-boldogtalan. A kormány kisebbíteni, az ellenzék túldimenzionálni igyekszik majd az eredményt, ahogyan az minden esetben történni szokott.

Holott...

A kormány és a jelenleg porondon lévő ellenzéki pártok iszonyatos tévedésben vannak. Szerintem.

Az ellenzék nem győzött. A kormány vesztett. Szándékosan mondok kormányt és nem Fideszt. A magam részéről réges-régen nem látom a pártot. Suttyó, hataloméhes, harácsoló, erkölcsi gátlásoktól mentes, szakmailag és emberileg silány "politikusokból" álló kormányt látok. A személyi kultuszban vígan dagonyázó, műbőrkalap-a-zsiguli-hátsó-ablakában érzést keltő pökhendi hatalmaskodókat és a köréjük penészedett haszonlesők érdekközösségét látom, nem egy pártot.

Valószínűnek gondolom, hogy a Fidesz szavazói is hasonlót láthatnak. Azok az emberek, akik jobboldali értékek mentén képzelték a politikát, akik az MSZP hatalmát azért akarták megtörni, hogy egy jobb, európaibb, modernebb, izgalmasabb és fejlődőképesebb országot építhessenek, csalódtak.

A kormány, - élén Orbán Viktorral - szembeköpte a tulajdon szavazóit is, elárulta őket, ahogy az egész országot. Talán fejlődött annyit az emberiség az elmúlt században, hogy tartósan nem lehet manipulálni a tömegeket nacionalista jelszavakkal, harci retorikával, bűnbakkereséssel, hazugságokkal. 

Egy idő után kifullad a hanemmiakkorjönnekakomcsik lózung is, mert akiket ezzel lehetett etetni, azok kihalnak a kormánypropaganda alól. A maradék hangos ugyan, de számban jelentéktelen. A hinta visszabillen, mindenki a bőrén érzi a bajokat. Hiába az óriásplakátok jobbanteljesítünk üzenete, ha közben rosszabbul élünk. A Fidesz szavazói csakúgy, mint az MSZP, az LMP, a DK és minden más párt szavazói és a senkire nem szavazók egyre lejjebb csúsznak. A kezdeti öröm, hogy sikerült legyűrni a "komcsikat" csalódottságba fordult és lassan eljutunk a régen-azért-jobb-volt sóhajtásig, a kormány bukásáig.

Ha létezik valahol a Fidesz, ideje lenne előlépni és megtenni azt, ami magától is be fog következni, csak sokkal lassabban, zajosabban és fájdalmasabban. Ideje lenne eltakarítani a szemetet, számonkérni az ígéreteket, elszámoltatni az árulókat. Nekik talán több joguk van erre, ők szavazták meg a fiúkat, első körben feléjük kell elszámolnia a kormánynak. Aztán az egész ország felé, mert nem szabad engedni, hogy megússzák. Sem politikailag, sem erkölcsileg, sem anyagilag, sem büntetőjogilag. 

A jelenlegi ellenzéki pártoknak nincs oka a felhőtlen örömre. Semmiféle örömre nincs okuk. Nem ők győztek Veszprémben, hanem a választók. Közösen. A Fidesz választói úgy, hogy nem mentek el szavazni, az ellenzékiek úgy, hogy elmentek. A támogatott függetlenre. De ez a választás nem Fidesz-MSZP meccs volt. Ez a kormány és a józan polgárok csatája volt, a pofont a kormány kapta. Az MSZP-nek nincs győzelmi serleg, nem szólnak a harsonák. A kisebb rossz és a nagyobb rossz nem alternatívái egymásnak többé. Egyik szerep sem dicsőség.

Orbán Viktor és csapata megbukott. Akkor is, ha még náluk a kormányrúd, az Uniós pénzek, a közpénzek, a hatalom. Nem sunnyoghatnak el a zsákmánnyal. Számot kell adniuk mindarról, amit felhalmoztak az elmúlt években. Nem csak az anyagi javakról beszélek, hanem a szétvert, de működőképessé nem tett szociális rendszerről, a kicsontozott közoktatásról, az éppen kibelezni szánt egészségügyről, az elherdált közvagyonokról, a megroppantott nyugdíjrendszerről, a munka helyett közmunka projektről és ezernyi olyan lépésről, amely mindenkinek ártott, pártállástól függetlenül. A Fidesz szavazók sem erre adták a voksukat. Nekik éppen úgy éveket kell várniuk egy csípőprotézisre, az ő gyereküket is bevásárlókocsiból átalakított ágyba fektetik a kórházban, nekik sem telik gyógyszerre, ételre, az ő gyerekük/unokájuk is ezer kilométerre kényszerült az emberi élet reményében, mint a nem-Fidesz szavazóknak. 

A kormány által oly szorgosan mélyített szakadékok zárulni kezdtek, már halljuk a másikat a túlpartról. 

A kormány tömegével veszíti el a szavazóit, de a legnagyobb ellenzéki párt ebből nem profitál. Nem is fog, mert ők is rosszul tették a dolgukat és most sem látszik, hogy alkalmasabbak lennének a kormányzásra. Hiába festik át a falakat, hiába cserélik a portást, hiába adnak új nevet az épületnek, az ugyanaz marad. A szemétkupacot nem elég egyik sarokból a másikba hordani, mert az ugyanúgy bűzlik itt is, mint ott. Ki kell a mocskot hordani, a padlót felsikálni, az ablakot kinyitni és huzatot csinálni.

Ugyanezt kell tennie a Fidesznek is. Nem a kormánynak. A Fidesznek.

Jó lenne, ha a Fidesz-Jobbik-MSZP trió megértené, hogy nem jó az egypárti kormányzás. Az országnak nem jó, nekik persze jó lenne. De az ország nem néhány érdekcsoport ambícióiról szól, hanem tízmillió emberről. Kellenek pártok a kormányba minden oldalról, minden eszmét, minden embert képviselni kell. Kellenek új, friss, fiatal pártok is. Kell a megtisztított MSZP, a megújult Fidesz és mindenki, aki képes elszakadni önös érdekeitől. Veszprémben erre szavaztak. Szerintem.

Ha a jelenlegi pártok ezt nem ismerik fel, akkor egy rothadási folyamat végén újra csodát láthatunk. Én meg sem lepődnék, ha egy intenzív gyengülés végén a kormány a szélsőjobbal bújna ágyba, a hatalom megtartása érdekében. Jön a tavasz, ideje a nagytakarításnak. Kivétel nélkül minden párt portáján.

Veszprémben már elővették a seprűt, kinyitották az ablakot. Jól tették.

Köszönet érte.

kovesd.jpg Fotó: Orbán Viktor/ facebook "Hajrá, Kövesd! Kövesd a szíved."

Szólj hozzá

jövő biztonság magyar szavazás polgár felelősség