2015. ápr 20.

Örökbe szeretném fogadni Balog Zoltánt

írta: E_S
Örökbe szeretném fogadni Balog Zoltánt

Mi történne, ha szembesülni kellene a valósággal azoknak, akik a döntéseket hozzák?

Régebben valamelyik tévécsatornán volt egy akció, "Fogadj örökbe egy szemétdombot" címmel. A készítők fel kívánták hívni a figyelmet az illegálisan lerakott szeméthalmokra, mégpedig úgy, hogy maga a szerkesztőség is "örökbe fogadott" egy ilyen képződményt és erre kérte a nézőket is. Természetesen az aktus nem azt jelentette, hogy hazavitték a hulladékot és tejszínhabos kakaóval kínálták, hanem gumikesztyűt húztak a stáb tagjai, felgyűrték a ruha ujját és teherautóra pakolták az adoptált kupacot. A végeredmény egy tiszta, élhető területt lett.

Valami hasonlóra gondoltam én is. Persze szó sincs teherautóról, vagy konténerről, dehogy akarnám én a nagyszerű politikusainkat ilyen kellemetlenségeknek kitenni. Meg hát amilyen árak vannak a közterületeseknél, nem is futná rá... Arról főleg nincs szó, hogy párhuzamot kívánnék vonni, egyszerűen a dolog szellemisége ragadott meg, minden állampolgáriatlan és tiszteletlen hátsó gondolat nélkül. Tényleg!

Az örökbefogadás abból állna, hogy mindenki hazavinne egy - számára szimpatikus - geng... politikust és bemutatná neki a valóságot. A kiválasztott élőben tapasztalhatná meg az általa megszavazott, esetleg éppen benyújtott törvények, szabályok, döntések következményeit. Saját bőrén érezhetné, milyen az, amikor egy sörös-büfis vacsoraasztalnál, vagy a parlamentben - a hozzá hasonlóan semmiről semmit nem tudó kollégáival röhögcsélve - kiagyalt ötlet az élete részévé válik. Például autóba ülve, önkezével tekergetve a kormányt (jelzem, az autóét!) kellene eljutnia Győrből Nyíregyházára, autópályát mellőzve, bájos kis falvakon keresztül. Útközben kitalálhatná, hány matricát is kell vennie, hol és miért. Ki is számolhatná, mennyibe került ez neki és eltöprenghetne rajta, hogy amennyiben ebben az évben, netán ebben az életben egyetlen egyszer van dolga azon a környéken, akkor miért is jó és olcsó a rendszer, amikor nem az. Ha szerencséje van, még belefuthatna egy szigorkodó ellenőrzésbe is, amikor senkit sem érdekelne az ő kicsodasága, nem lenne mentelmi joga és az éber szerv megérdeklődné: "Honnan jövünk, hová megyünk?" Mindez persze olyan helyen, ahol garantáltan és aktívan akadályozza a forgalmat a hatóság nagyobb dicsőségére. Folytatás itt...

bal.jpg

Szólj hozzá

civil magyar politikus képmutatás Balog Zoltán