2015. okt 18.

A Jobbik macskája

írta: E_S
A Jobbik macskája

Nemrégiben Deutsch Tamás erkölcsi nagyságát méltattam egy írásomban, ami nem várt eredménnyel járt. Egy kedves honfitársunk elárulta a megoldást:

"Egyetértek a leírtakkal. Jöjjön a JOBBIK és tegyen rendet ebben a politikai,gazdasági,erkölcsi és etnikai fertőben!"

Szedjük részeire a hozzászólást, mert egy szuszra sok lesz. Nézzük talán először a különféle fertőket.

Az etnikai fertőre mondhatnám azt is, hogy nem értem. De, értem. Nem magát a kifejezést, mert az számomra értelmezhetetlen. Az elkötelezett jobbikos honfitársam szemszögéből gyanítom, mire gondolhatott. Bár külön előtanulmányok nélkül is sorolhatnám, de vettem a fáradságot és bepillantottam kommentelői munkásságába. Etnikai fertő alatt ez esetben a cigányok, zsidók, négerek értendők. Annyi az eltérés a fideszes bérért és fizetésért kommentelő honfitársainkkal szemben, hogy ez esetben a fideszesek is - kivétel nélkül - zsidónak, cigánynak, vagy négernek minősülnek. Szokatlan érzés lehet.

Az erkölcsi fertő már húzósabb kérdés. Ha a társadalom, az egyes ember felől nézem, nem látok okot az aggodalomra. A politika minden törekvése ellenére az emberek erkölcsi érzéke általánosságban működik, mégpedig jól működik. Az aktuális kormányok rombolása ellenére létezik civil összefogás, nem is akármilyen. Gondoljunk csak a nélkülöző honfitársaink érdekében megmozduló tömegekre. Nem egyszeri akcióról beszélek, hanem hosszú évek óta tartó szívós munkáról. A hajléktalanok, nincstelenek egyre növekvő tömegére és az önkéntes segítőkre, az adakozni mindig kész emberekre. De gondolhatunk akár a kidobott, megkínzott állatokat mentő, szintén adományokból működő szervezetekre, az embertelen emberek által kihajított cicákra, kutyusokra, lovakra, az önkéntesek sokaságára, akik őket ápolják, rehabilitálják, gyógyítják. A társadalom tehát működik, nincs szó fertőről. Ostoba, gonosz emberekről van szó, de ez nem magyar specialitás, ilyenek mindenhol előfordulnak.

A gazdasági fertő közelebb visz a probléma valós gyökeréhez. Az aktuálisan hatalmon lévők gátlástalanul használják a befolyásukat arra, hogy önmaguk, rokonságuk és a pártjuk érdekét szolgáló hűbéresek vagyona folyamatosan gyarapodjon. A piaci alapon működő gazdaság mára gyakorlatilag megszűnt, a sógor-koma-szomszéd alapon osztott pozíciók természetessé váltak. Ma már az lehet befutott vállalkozó, akinek megfelelő ismeretsége van, jó családba született, nősült. Ezen az sem változtat, hogy népünk nagy vezére időközben visszavonta a közfelháborodást okozó politikusait, behúzta a reflektorfényből azokat, akik még a párt támogatóinál is kiverték a biztosítékot, a vejével eladatta a közpénzeket sorra-rendre elnyerő Saját Láb Kft-t. A korrupció szétrágta a gazdaság normális működésének lehetőségét is. Ehhez képest a jobbikos politikusok stiklijei nem kavarnak túl nagy port.

El is érkeztünk a politikai fertőhőz. Nem tudom, a baloldali politikusok, főleg a fideszes honatyák és közpénzből busásan honorált segéderőik szokták-e olvasni a jobbikos oldalakat. Attól tartok, hogy nem. Pedig érdemes lenne. Ameddig ugyanis az ellenzéki pártok képtelenek felismerni a média fontosságát, vagy felismerik ugyan, de elvárják, hogy az ingyen az ölükbe pottyanjon, ameddig a tisztelt baloldali politikusok napi szinten felszólítanak, sajtóbejelentenek, de kevésnek sem nevezhető önálló ötlettel állnak elő - azt is jól felismerhetően a napi sajtóból és a blogokból merítve - addig a Jobbik programnak látszó ötleteket tálal. 

Ameddig a kormánypárt önmagát fényezi, teljes erővel veregetve a vállát a nagyon sikeres programjaihoz és rúg egyet balra, addig a Jobbik teljesen más irányba megy. Nézzük az elmúlt napok híreit.

"A BALOLDAL ELSZEGÉNYÍTETTE, A FIDESZ MEGERŐSÍTI A CSALÁDOKAT" (fidesz.hu)

 

"Súlyos társadalmi válság felé közelít Magyarország

Grőber Attila szerint olyan alacsonyak a hazai bérek, hogy hamarosan komoly válságba sodródhat Magyarország. Ezt megelőzendő, drasztikusan emelnék a fizetéseket." (mszp.hu)

"Otthonteremtési Nemzeti Fejlesztési Terv" (jobbik.hu)

 

Az történt, hogy a kormánypárt jobbról, nagy ívben megelőzte önmagát és ezt még mindig nem vette észre. Az ellenzéki pártokkal harcol, az ellenzéki pártok a kormánnyal csatáznak és ígérnek nagyokat (kibicnek semmi sem drága). A Jobbik látszólag behúzódik a közép irányába, lenyeste a radikális megnyilvánulásokat, nem a szélsőséges kijelentésekben óhajt versenyezni a kormánnyal. Ezzel veszített ugyan néhány potenciális szavazót, de lehetséges, hogy többet fog nyerni, mint azt most gondolnánk.

A Jobbik látja azt, amit sem a kormánypárt, sem az ellenzék nem vett még észre: Magyarország lakosságának döntő hányada nem Budapesten él. Az elfeledett, leszakadóban lévő (vagy már leszakadt) vidéket kevéssé érdekli az akárhányas metró füstölése, a valamelyik tér újbóli feltúrása, a soha-nem-látott utcában lévő csőtörés. A vidéki embert a maga problémai izgatják. Az foglalkoztatja, hogy nincs munkahely, nincs színvonalas oktatás (sok helyen színvonaltan sem, mert iskola sincs már a faluban), nincs orvos, gyógyszertár, posta és naponta két busz megy csak a legközelebbi városba, de arra sincsen pénze, hogy jegyet váltson. 

A vidéki embert a családja jelene és a gyereke jövője aggasztja, nem a Jégbüfé bezárása. A testközelből megtapasztalt bűnözés, a rendőrség tehetetlensége érdekli, mert az ellopott tyúk, a letarolt gyümölcsös, a kifosztott pince az ő családjának túlélését veszélyezteti. 

A kormánypárt nem kínál ezekre megoldást, ahogy az ellenzéki pártok sem. A Jobbik beszél erről, meghallja az emberek hangját és reagál. Már nem hirdeti a szélsőséges eszméket, ahogy tette ezt az elején. Pedig csodák nincsenek, a bőréből kibújni senki nem fog, bármennyi kiskutyust is simogat kopaszra. 

A kormánypárt és a baloldali ellenzék nem kommunikál a választóival. Kinyilatkoztat, bejelent. Orbán Viktor a Facebook oldalát talán életében nem látta, a közpénzből fizetett alkalmazott pedig nem fog csacsogni a hívekkel. Az oldalra reklámcélú (miniszterelnök úr megjelent, átadta, felavatta, megvédte, legyőzte) posztok jelennek meg és a lelkes rajongók kommentjei, gazdagon megszórva szabad szemmel is jól látható bértrollnokok dicsőítő himnuszaival. Az ellenzéki kommenteket szorgosan törlik, amitől egészen vicces párbeszédek születnek.

Tóbiás József és Gyurcsány Ferenc oldalán sem jobb a helyzet. 

Vona Gábor filmsorozatot ajánl, kiscicát simogat a személyes oldalán és BESZÉLGET a kommentelőkkel. 

A kormánypárt a végletekig primitív nyelven végletekig primitív üzeneteket küld a választóinak. A baloldali ellenzéki pártok kinyilatkoztatják, éppen mi ellen tiltakoznak. A Jobbik hírportálja szinte pártatlannak tűnik (ameddig el nem olvas egy hírt az ember) és tisztán érződik: nem nézi agyhalottnak az olvasót. Holott de. Azonban nem spórol a szavakkal, nem akarja két szóban megmondani: merre kell nézni. Hosszas cikkekben, szinte tudományos igényességgel mossa az agyakat. Egy végtelenül hosszú íráson rágtam át magam, amely példabeszédnek is beillene, ha rövidebb lenne. Egy tál cseresznye példájából vezeti le a szerző a mondanivalóját. Szerinte egy liberális ember szemében a tál cseresznye egészségesnek minősül akkor is, ha annak nyolcvan százaléka rothadt, mert húsz százalék még nem rothadt, ezért kidobni sem szabad. A tál gyümölcs példájából kiderül, hogy ki a rothadt és ki az egészséges cseresznye, miért kell kidobni a zsidókat, cigányokat, idegeneket a tiszta faj elérése érdekében. Egészen félelmetes eszmerendszert épít fel úgy, hogy az olvasó közben észre sem veszi, hová is vezetik. 

Visszatérve a kiindulási ponthoz: a Jobbik nem alkalmas bármiféle fertő rendbetételére. Már csak azért sem, mert fertő a politikában, a pártok háza táján van, nem a társadalom egészében. Márpedig rendet az tegyen, akinek tiszta a keze, ne pedig az, aki nyakig mocskos. Tartok tőle, nem ússzuk meg a Jobbik kormányra kerülését. Azért, mert nagy a baj az országban, nem látszik valós megoldás, a kormány el van foglalva a zsebe tömésével, az ellenzék még csak nem is jó irányba néz, a Jobbik pedig szép csöndesen elfoglalja azt a rést, amit sem a kormány, sem a kormány ellenzéke nem látott meg eddig és ezután sem fog. Azért, mert a kormánypárt lebecsüli és idiótának nézi (nem teljesen ok nélkül) a választóit, az ellenzéki pártok fárasztó és érdektelen, de egyirányú kommonikációt folytatnak, a Jobbik pedig látszólag tiszteli a választóit, kíváncsi a véleményére, meghallja a panaszait és általában: partnerként tekint az emberekre.

Mi pedig lassan berendezkedhetünk az "előző mégis jobb volt, ha rossz volt is" élethosszig való ismételgetésére.

vg.jpg"Egy macska és egy oroszlán" - fotó és képaláírás: Vona Gábor/Facebook 

Szólj hozzá

politika kormány szélsőjobb Jobbik Orbán Viktor Vona Gábor Gyurcsány