2015. okt 20.

Normális országban...

írta: E_S
Normális országban...

Az úgy kezdődött, hogy egy Richard Field nevű pasas publikált egy cikket "Félelem és reszketés Magyarországon" címmel. Ebben leírja, amit már sokan, sokszor leírtak/leírtunk a magyar közállapotokról. Nem is zavart túl sok vizet a cikk, ameddig egy unatkozó sajtómunkás rá nem lelt benne egy félmondatra:

"Orbán, aki maga is félig roma..."

Mi sem jellemzőbb a magyar sajtó általános állapotára az, hogy ezzel a félmondattal kezdenek el foglalkozni, ez pattog végig az online-felületeken, ettől lesz hír. 

Normális országban, normális médiának eszébe sem jutna az, hogy ez valami olvasócsalogató hűha. Mert vagy félig roma Orbán Viktor, vagy sem. De őszintén szólva ez senkit nem érdekel. Nagyon remélem. Ahogy a szeme színe, a vallása, lábmérete, hajsűrűsége és egyéb paraméterei sem töltenek el lázas izgalommal egyetlen normális embert sem. 

Mégis felkapta a hírt a sajtó, jellemzően "Field lecigányozta Orbánt" és ehhez hasonló, elképesztően szellemes címmel tolja, aki tolja, hátha kattint a nagyérdemű egy kis nyálcsorgatás-csámcsogás erejéig. Innentől kezdve semmi különbséget nem látok a "gyakornoki munka" keretében ingyen dolgoztató legalja-bulvár (nem minden bulvár legalja, de egy része igen) és az önmagát pártatlannak, közéletinek, akár mérvadónak képzelő média ilyen szereplői között. Sőt!

Ameddig a nagyonbulvár jellemzően külföldi lapokból pocsékul lefordított, semmitmondó hírecskékhez farag bombasztikus címeket, vagy a Magyarországon világhírű senkikről ír, az rendben is van. Az olvasó, aki rákattint egy aktuális celeb nemi szervéről szóló cikkre, az pontosan tudja, milyen oldalon jár, mire számíthat. Bármennyire a szájára vette is Berki Krisztián heréjét a közbeszéd (még én is, pedig fogalmam sincs róla, kicsoda Berki Krisztián egyébként), nem hinném, hogy divatot teremtett és egységesen elrohant a lakosság herevasalásra. 

Ezzel szemben betegesnek tartom azt, hogy ebben a formában, így, itt és most hír lehet bárki származása. Nem a miniszterelnök, hanem akárki, bárki, mindenki származása. Hogy mégis hír (vagy így hiszi néhány sajtómunkás), az maga a tragédia. Ahogy az is szörnyű, ami felett elsiklott a bombahír-gyár, jelesül Richard Field kiragadott félmondatának a folytatása, annak jelentése.

"Orbán, aki maga is félig roma, bejelenti egyik nap, hogy kormány elkötelezett a rasszizmus elleni harcban, majd a következő héten bejelenti, hogy hiba volt hagyni, hogy a romák Magyarországon telepedjenek le."

Ha jól értem a mondatot, magyarország felkent miniszterelnökének azért kellene megértenie és támogatnia a romákat, mert félig ő maga is roma származású. Ez a gondolatmenet maga a tragédia. Hogy nem ez a gondolat késztet valakit egy cikk megírására, tiltakozásra, vitára - az a gyalázat. Hiszen ezen elvek alapján az ország első emberének elegendő azokat képviselni, akikhez valami módon tartozik. A szörnyű ebben az egészben az, hogy ezt a gondolatiságot maga a kormánypárt, benne Orbán Viktor miniszterelnökkel ültette el és betonozta be a közgondolkodásba. Már fel sem tűnik, észre sem vesszük. Hiszen naponta tagadja ki a kormányzati kommunikáció mindazokat a nemzetből, akik nem értenek egyet a jelenlegi politikai kurzussal. Ez önmagában felfoghatatlan és érthetetlen számomra.

A magam részéről én úgy gondolom, Orbán Viktornak ezer hibája van, ezek közül egy sincs összefüggésben a származásával. Azt is gondolom és mélységesen hiszem, hogy piszkosul eltorzult a gondolkodásunk, amennyiben a szemünk se rebben, amikor a kormány fennen hirdeti: ő azokat képviseli, akik őket megválasztották. Ez eszelős nagy baromság.

A magam részéről nem szavaztam sem Orbán Viktorra, sem a Fideszre. Ahogy rajtam kívül nem szavazott rájuk még vagy 5,5-6 millió ember, plusz 2 millió sem szavazott rájuk, mivel még nem érték el a nagykorúságot. Tehát durván 7,5-8 millió ember nem szavazott a Fideszre ilyen, vagy olyan okból. Ettől függetlenül Orbán Viktor és kormánya arra tett esküt, hogy legjobb tudása szerint szolgálja az országot és annak lakóit. Ebben az országban nem csak a kormánypártot hatalomba választó emberek élnek és fizetnek adót, hanem mindenki más is. Mi több, a "mindenki más" sokkal több embert takar, mint ahány embert a kormánypárt maga mögött tudhat. Adót fizet minden nő, férfi, zsidó, cigány, sváb, tót, palóc, jász és ki tudja még, milyen pedigréjű állampolgár. Adót fizetünk a keresetünk után, de adót fizetünk minden kiló kenyér, minden liter víz, minden perc telefonbeszélgetés után. Akkor is adót fizetünk, ha a kormány döntéseinek többségével nem értünk egyet, ha tiltakozunk, vitatkozunk, ha haragszunk. A befizetett adót nevezzük közpénznek. Ebből kell finanszírozni az állam működését, az egészségügyet, oktatást, infrastruktúrát. Ebből a pénzből kapja a fizetését a hugyagi iskola tanára éppen úgy, mint Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc, Vona Gábor és minden egyes közalkalmazott, köztitsztviselő, közszolga. 

Amennyiben nem születik olyan jogszabály, amely mentesíti az adófizetés alól mindazokat, akik nem a Fideszre szavaztak, sem a miniszterelnök, sem a kormány tagjai, sem a sarki zöldséges nem mondhatja azt senkinek, hogy kuss van, mert most ők vannak "hatalmon". Orbán Viktornak és a kormány egyetlen tagjának sincs módja eldönteni, hogy kinek az érdekeit képviselik és kinek az érdekeit nem képviselik.

Mégis ez történik, nyilvánosan meghirdetve, nyíltan, kajánul.

Mi pedig megszoktuk, már fel sem tűnik, ki sem kérjük magunknak.

Na, ez a dráma.

Meg az, hogy ez már nem hír.

hir.jpg

Szólj hozzá

média sajtó magyarország kormány Orbán Viktor