2015. nov 08.

Orbán Viktor beszédet mondott a jó minőségű felcsúti lakosoknak és Bástya elvtársat is meg akarják ölni

írta: E_S
Orbán Viktor beszédet mondott a jó minőségű felcsúti lakosoknak és Bástya elvtársat is meg akarják ölni

Felcsút óvodája 60 éves, ami normális országban egy kis közösség számára bír jelentősséggel, de nem országos hír. Kivéve, ha ez a falu Felcsút, mert akkor azon nyomban közügy lesz belőle, ahogyan a felcsúti gázszerelő disznótelepe is közügy, a kis faluban rohadtul sok pénzért és egyenesen a miniszterelnök kertje végébe épült stadion is közügy és az épülő kisvasút is közügy.

A jeles óvoda születésnapján a falu híres szülötte mondott beszédet. Orbán Viktor szónokolt, ahogyan szónokolni szokott, nem látva, nem hallva semmi mást önmagán és a maga építette álomvilágon kívül. Nem is miniszterelnöki beszéd volt ez, hanem diagnózis. Őszinte, leplezetlen és rémítő.

 

Valahogy olyan érzést keltett bennem, mintha a régmúlt idők rablólovagját sikerült volna keresztezni a kádári műbőrkalapos tanácselnökkel és a kivénhedt, de megkopott férfiasságát verbálisan pótolni akaró falu bikájával. Egészen megdöbbentő és még annál is ijesztőbb élmény volt végighallgatni ezt a kis szónoklatot. Mert őszintébb, mint az országértékelők, vagy mint a tusványosi szemináriumok.

"A felnőttek, vagy legalábbis a férfiak azt tanulták az elmúlt húsz, negyven, száz, ötszáz, ezer évben Magyarországon, hogy céltudatosnak és erősnek kell lenni, mert egyébként nem marad talpon"

Ez a mondat a feudalizmus idején nem keltett volna feltűnést, de 2015 végén, Európa közepén, egy ország vezetőjének a szájából elképesztő. Orbán Viktor hímsovinizmusa nem újkeletű és tökéletesen passzol a keresztény egyház tanításaiba, amikor a nő másodrendű állampolgár és alárendelt az élet minden területén, a munkában éppen úgy, mint a családban. A családban a férfi az erős, a dönteni jogosult, az asszony által körülrajongott, kiszolgált, bölcs, megfontolt vezető, ura és parancsolója asszonyának és gyermekeinek.

Valószínűnek tartom, hogy Orbán Viktor ebben nőtt fel, ezt a modellt látta maga előtt és ennek az erős apa által elvárt erős férfi modellnek akar megfelelni. Akkor is, ha már régen túlléptünk ezen, ha közben a világ fejlődik, kiderült, hogy a nők is képesek mindarra, amire a férfiak. Akkor is szükségesnek érzi bizonygatni a tulajdon férfiasságát, amikor ez nem szempont, nem érv, nem erény és nem hiba. Egyszerűen érdektelen.

Más országokban bőven vannak Orbán Viktornál "tökösebb" női politikusok. Ugyanis egy politikus nem attól lesz alkalmas országa lakóit képviselni, hogy ezt ő állítja önmagáról. Márpedig az orbáni rendszer erre épült fel. Sokszor el kell mondani hazugságokat, attól azok majd valósággá válnak. Pedig nem. 

"Mindig is tehetséges falu voltunk." - mondta Felcsút kíres szülötte. Igen, biztosan így van. Ahogy tehetséges falu Magyarnándor, Hejőpapi, Vácduka és még ezernyi település. Mégis Felcsúton épült megalomán stadion, Felcsúton épül kisvasút. A Magyarnándorban, Hejőpapiban, Vácdukán élő emberek pénzéből. 

Lehet nagyon tehetséges falu Felcsút, de a faluban megvalósuló gigaberuházások egyetlen egy okból jönnek létre: azért, mert Orbán Viktor onnan szabadult az országra. Azért, mert a faluvégi kis házból indult, keménykezű apamodelltől sérült egykori tehetségtelen focista srác hatalmat kapott a kezébe. Ezért most megtehet mindent és meg is tesz mindent. Ahogy annak idején Ceaușescu is természetes és normális dolognak tartotta stadiont építeni szülőfalujába, Scornicestibe. A falu lakosságának háromszorosát befogadni képes valamikori csoda ma így néz ki.

stadion-scornicesti-fc.jpgFotó: Răscumpărarea memoriei

img_1172.jpgFotó: Răscumpărarea memoriei

img_1174.jpgFotó:Răscumpărarea memoriei

Nem akarok párhuzamot vonni a két politikus közé, ezt majd megteszi a történelem, vagy nem teszi meg. Ahogy a jövő fogja megítélni mindazokat, akik most hasznot húznak mindebből, hatalamat, pénzt, az érinthetetlenség illuzióját élvezik az ország döntő részének kárára. Igen, vannak követői Felcsút híres szülöttének. Minden időben, minden országban voltak követői a küldetéstudatos vezetőknek. Ez nem jelenti azt, hogy jó, helyes, vagy akár normális az, ami itt történik.

"Minél inkább támadnak bennünket...annál inkább folytatni kell a munkánkat...Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig. Ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig...ez életfelfogás, sőt, talán életösztön...mert ha hagyjuk, hogy ne azt csináljuk, amit mi szeretnénk, akkor a végén még mások fogják megmondani, hogy mit csinálhatunk és mit nem..."

Ezek nem egy országáért dolgozó politikus szavai. Megtehetném, de nem fogom most átszámolni inkubátorra, műtéti várólistára, kórházi berendezésekre, rokkantaktól megvont támogatásokra, béremelésre, gazdaságélénkítésre, munkahelyteremtésre.

Nézem a saját szavaitól megrészegült kisfiút, az ősz halántékú, elhízott, lélekben a nemi szervét olykor megmarkoló falu önjelölt bikáját és hallom a szavai mögül előtörő vágyat:

APA! LÁTOD? BÜSZKE VAGY RÁM?

felcsut_stadion_07.jpgfotó: pfla.hu

Szólj hozzá

stadion vasút Orbán Viktor Felcsút