2015. aug 20.

Ünneptelenül

írta: E_S
Ünneptelenül

Tudom, hogy most a meghatottságtól elcsukló ujjakkal kellene írnom az ünnep kapcsán, de ez idén is elmarad. Na, nem az ünnepség marad el, csak az én meghatottságom, de ez magánügy.

Biztosan lesz tüzijáték, rohadt nagy füsttel. Ez utoljára akkor hozott lázba, amikor a szervezőknek sikerült felgyújtani a fél Gellért-hegyet és néhány uszályt. Az legalább eredeti volt.

Most puffognak a petárdák, bár csak verbálisan. Semjén Zsolt, a nemzet erkölcsi etalonja felszólította a zembereket: mindenki legyen "kis Szent István az élet azon helyén, ahova a gondviselés állította." Hogy ez pontosan mit is jelent, azt nem tudom, de marhára jól hangzik. Engem a "gondviselés" nem állított sehová. Állok, ahová álltam saját elhatározásomból és igyekszem önmagam maradni. Tudom, hogy ez nem igazán hazafias viselkedés a kormány szemében, de ez van. 

Valahogy az az érzésem, már az ünnepek is inkább megosztják, mintsem összehozzák az embereket. Külön ünnepe van a kormánypárt híveinek, külön az ellenzéknek. Ellenzék alatt mindenki értendő, függetlenül attól, hogy valamely - most létező - párt szimpatizánsa, vagy egyszerűen csak nem tartja jónak a kormány működését. Akár egészében, akár részleteiben. Sokan vannak olyanok, akik számára már az is ünnep, ha étel kerül az asztalra, sikerül valahogy megoldani a gyerek iskolakezdését, vagy befűteni a hideg lakást. Ünnep, ha a beteg gyereknek jut gyógyszer, meleg ruha, vagy a járást lehetővé tévő mankót adományoz egy jótét lélek annak, aki rászorul erre, de nincs rá pénze.

Nem csupán a politikában, hanem a társadalom minden részében - az apolitikus részében is - jól látható a széthullás. Ezen nem is lehet igazán csodálkozni. Amikor az egyén, a család boldogulása, vagy egyenesen a túlélése a tét, nehéz nemzetben, népben, országban gondolkodni. Olyankor az ember gondolkodása beszűkül és az adott célra koncentrál. Főleg akkor van ez így, ha a köz pénzéből jól élők harsogják a fülünkbe, hogy az ország mindennél előbbre való, miközben azok, akik tehetnének és kötelességük lenne tenni azért, hogy élhető, normális országgá váljon egy darabka föld, minden mással foglalkoznak. Leginkább a hatalom teljes megszerzésére, annak koncentrációjára, a személyes boldogulásukra és vagyonszerzésükre.

Az emberek, családok magukra maradnak és a populista szólamok, negédes hazugságok, szenteskedő magyarkodás nem sokat segít a feszítő gondok megoldásában.

Szónokolhat Semjén a kis Szent Istvánokról, Balog Zoltán és Hoppál Péter kézenfogva szavalhatnak a keresztény magyar államról, az évek, évtizedek óta tartó rombolása a közösségeknek, a jelenlegi kormány agresszív, mindenbe beleugató politikája, a kirekesztés, gyűlöletkeltés stratégiája a szépen hangzó szavak ellenére pusztít és nem épít.

Az öncélú nacionalista, populista lózungok ellenére kevés jelet(sem) látok a nemezti egység mindent átható létrejöttére. Habár felvázolta a kormány az új irányt, átírta és átírja a történelmet, a jelent, a múltat és jövőt, nekem ez nem igazán vonzó alternatíva.

Igaz hazafi kormánypárt és az ő feltétlen hívei lehetnek, sírni, nevetni, dolgozni, létezni nekik van joguk ebben az országban és mindenki más csak megtűrt idegen - ez számomra nem elfogadható.

A kereszténység, a vallás napi szintű belerángatása a hétköznapokba, az élet és a magánélet minden kis szeletébe - engem taszít. Legyen vallásos, aki csak akar, szíve joga. De nem a templomba járás gyakorisága, az elmondott imák száma dönti el: milyen ember valaki. Az egyháznak semmi keresnivalója nincs ott, ahová mára beette magát. Szimbiózis ez a politika és az egyház között. A kormány bőségesen dotálja az általa kiválasztott egyházakat (természetesen közpénzből), az egyházak pedig lekesen közreműködnek a választások megnyerésében. Is. De működik az is, ami mindig is működött: elmagyarázni a hívőnek, hogy ne háborogjon, a sorsot Isten szabta rá. Most ugyan rossz, mert szegény, beteg, tehetetlen, de ez a Világ sora és mennyire jó lesz majd neki a mennyországban. Hát igen. Nagyon jó lesz.

A legmagasabb politikától az utolsó falusi iskola vezetéséig mindent átható uram-bátyám-elvtársam rendszer által kontraszelektált pártkatonák úgy lepik be az országot, mint a vastag penész. A penész, ami alatt megrothad minden, mert nem jut fényhez, nem jut levegőhöz.

A történelmet átíró/átértelmező, Horthy-kultuszt építgető, nacionalista-populista-demagóg-harácskormány ügyesen irányítja a közbeszédet, formálja a közhangulatot. Így befektetés nélkül nyer. Nem kell szociális háló: helyette el kell venni a lehető legtöbb pénzt a rendszerből, ellenséggé kell kikiáltani a rászorulókat (munkanélkülit, idős/sérült/beteg embert, rokkantat, hajléktalant) és a társadalom szerencsésebb fele máris lelkesen tapsol. Igaz, hogy a rokkant embereket halálra ítélte a rendszer, a hajléktalant üldözi és kriminalizálja, az időstől megvonja a segítséget, nehezítve a házigondozáshoz jutást. Igaz, hogy a közmunka sehonnan sehová nem vezet, megélni képtelenség a közmunkás bérből, a költségvetésbe egy fillért nem tesz be, ellenben rengetegbe kerül - de legalább nem tartunk el naplopókat.

Nem kell csökenteni az ország adósságát: elég azt hirdetni, hogy csökken.

Nem kell munkahelyeket teremteni: elég kijelenteni, hogy baromi sok munkahely van. Közben a diplomások, fiatal szakemberek tömegével hagyják el az országot. Erre megoldás a "gyere haza fiatal" nevű sikeres program. Nem csak sikeres, hanem költséghatékony is, amennyiben 100 millió forintból 11 fiatal hazacsábítása sikerült. Most emelni kívánja a kormány a keretösszeget. Ha szerencsénk van, Orbán Ráhel is visszajön nekünk. Ha még nagyobb szerencsénk van, a papa költözik ki hozzá. Az a változat nekem jobban tetszene.

Az ünnepi hangulat hiánya, vagy a borongós idő lehet az oka, nem tudom. De egy csomó jobb program jutott eszembe, amit ideje lenne meghirdetni. Nem a jelenlegi politikai pártoknak, hanem - remélhetőleg - felépülő új pártoknak, szövetségeknek. Friss, az elmúlt időszakban nem prostituálódott jobboldali, baloldali, konzervatív, liberális, zöld pártok kellenek. Kellenének.

Azért, hogy nehogy hamarosan államalapító Orbán Viktor ünnepén lője fel a hatalom a petárdákat a Duna fölött.

 tuzijatek.jpg

Szólj hozzá

biztonság magyar kormány társadalom esély nemzeti ellenzék